Cum vorbim în mass media despre legătura dintre suicid și pandemia Covid-19

2016_wspd_ribbon_250X250

Modul în care media prezintă știrile despre suicid poate avea impact asupra riscului suicidar și poate duce la o creștere a contagiunii.

Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu multe alte organizații, au conceput un set de recomandări care vin în sprijinul jurnaliștilor, ca set de „bune practici” în prezentarea știrilor despre suicid și autovătămare. Acum, când lumea se confruntă cu criza medicală generată de Covid-19 și cu persistența situației de urgență, este mai important decât oricând ca media să poată înțelege și adopta rapid aceste bune practici în raport cu suicidul. Știrile care prezintă acurat, axat pe fapte obiective, bazat pe dovezi și non-senzațional sunt esențiale, mai ales când se vorbește de suicid. Încurajăm media să vorbească despre suicid, iar următoarele sugestii vin în completarea recomandărilor deja existente, cu scopul de a ghida felul în care se vorbește despre suicid în perioada de pandemie.

Legătura suicid – pandemie.

Suicidul este complex, este rezultatul tragic al combinării mai multor factori, unii cunoscuți la momentul decesului, alții necunoscuți. Presupunerile, generalizarea sau asocierea simplistă a suicidului cu actuala pandemie pot fi greșite, pot conduce la supra-simplificarea înțelegerii suicidului și prin aceasta pot declanșa o serie de sinucideri la cei afectați de Covid-19. Unele legături dintre suicid și pandemie sunt demne de relatat, spre exemplu cum îi afectează situația pandemiei Covid-19 pe cei cu boli psihice, pe supraviețuitorii unor traume sau pe cei ce trec prin criză psihologică. E important să prezentăm o imagine completă asupra a ceea ce se știe despre suicid și pandemie, pentru a nu minimiza cele două probleme.

  • Ajutați publicul să înțeleagă că suicidul are la bază mulți factori: se combină cauze biologice, psihologice, sociale și de mediu.
  • Evitați relatarea suicidului ca fiind cauzat de un singur factor și/sau cauzat exclusiv de actuala pandemie.
  • Ajutați publicul să înțeleagă că, dacă tragem concluzii pripite în legătură cu motivul sinuciderii, formăm la public părerea că suicidul e cauzat de un singur factor, de ex. actuala pandemie. Aceasta poate duce la trecerea cu vederea a unor semne de alarmă importante de către cei din jurul suicidarului (famile, prieteni, colegi, etc.).
  • Căutați opinia experților în prevenția suicidului pentru a ajuta oamenii să înțeleagă subiectul.
  • Este necesar să fim atenți când afirmăm că recomandările de distanțare fizică duc la izolare și sunt cauză a suicidului. În unele cazuri, distanțarea socială și fizică duce la izolare, dar acest lucru nu e valabil întotdeauna și nu duce întotdeauna la o creștere a simptomelor psihiatrice sau gândurilor suicidare. Asigurați-vă că menționați că sunt mulți factori ce duc la suicid.
  • Vorbiți despre dificultățile întâmpinate de persoanele cu o boală psihică. În timpul pandemiei, aceștia sunt distanțați de cei ce îi ajută, de personalul medical și de alte persoane, iar accesul lor la alte forme de suport, cum ar fi psihoterapia de grup, terapia ocupațională și alte programe de tratament psiho-social, este îngreunat.

Daniel Reidenberg și Thomas Niederkrotenthaler – Grupul de lucru „Suicidul și media”, IASP

Aprilie 2020